Deň priateľstva a dobrosusedstva podporuje slovensko-ukrajinské vzťahy

13.05.2017 Snina

Snina 13. mája (TASR) - Deň priateľstva a dobrosusedstva 2017, ktorý sa uskutoční dnes za účasti predstaviteľov Slovenska a Ukrajiny na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj, má podporiť spoluprácu obidvoch krajín.

Tento rok je jeho hlavným organizátorom Prešovský samosprávny kraj, ktorý pri podujatí spolupracuje s Košickým samosprávnym krajom, Zakarpatskou oblastnou štátnou administráciou a Zakarpatskou oblastnou radou.

Počas Dňa priateľstva a dobrosusedstva zástupcovia oboch krajín podpíšu deviaty Vykonávací protokol k Memorandu o spolupráci medzi Košickým samosprávnym krajom a Zakarpatskou oblastnou štátnou administráciou a Zakarpatskou oblastnou radou na obdobie máj 2017–máj 2018. Memorandum o spolupráci bolo podpísané v októbri roku 2006.

Vykonávací protokol zahŕňa aktivity v oblasti regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu, pomoci a rozvoja spolupráce na úrovni miestnej samosprávy a sociálnych služieb a životného prostredia," uviedla Katarína Jantošovičová z Úradu Košického samosprávneho kraja.

Medzi plánovanými aktivitami je podľa jej ďalších slov skultúrnenie parku a umiestnenie busty Pavla Jozefa Šafárika v Užhorode, Dni ukrajinského filmu v Michalovciach či viacžánrový festival Podhoroďské slávnosti v Podhorodi.

"Slovenský a ukrajinský región podpisom protokolu deklaruje záväzok pokračovať v budovaní hraničného priechodu a rozšírenia cestného prepojenia Čierna – Solomonovo," doplnila Jantošovičová.

Ako pokračovala, na oboch stranách hranice sa doteraz realizoval rad významných spoločenských, kultúrnych a ekonomických projektov a akcií, v ktorých sa ako partneri stretli regionálne a miestne samosprávy, školy, rôzne inštitúcie, kultúrne zariadenia, neziskové organizácie, aktéri v cestovnom ruchu.

"V roku 2016 bola zaujímavá napríklad spolupráca bábkových divadiel. Projekt Cestujúce bábky, na ktorom sa podieľa Bábkové divadlo Košice a Divadlo Bavka z Užhorodu, je prioritne zameraný na deti, ale zaujme aj dospelých. Vlani pokračovala aj spolupráca v rámci projektu Bicyklom aj za hranice. Spoločné slovensko–ukrajinské aktivity boli zamerané najmä na výmenu skúseností v oblasti plánovania cykloturistickej infraštruktúry. Uskutočnila sa aj výmena obojstranných skúseností v oblasti sociálnych služieb, rehabilitácie detí z rodín, ktoré sa ocitli v zložitých životných situáciách a detí, ktoré sú bez rodičovskej opatery," dodala Jantošovičová.
 

Vyberte región